ZZP: 4 veelgemaakte fouten bij de btw- aangifte

addition-black-and-white-black-and-white-chalk-374918.jpg

Als zzp’er is er een grote kans dat je aangifte omzetbelasting moet doen van de Belastingdienst, oftewel de btw-aangifte. Het begint met het aanvragen van een btw-nummer en het bijhouden van een goede administratie. Het kan voorkomen dat je een fout maakt in de btw-aangifte. Om je hiervoor te behoeden, hebben wij de meest voorkomende fouten op een rij gezet.

Verkeerde periode

Als ondernemer doe je achteraf aangifte over een voorafgaand kwartaal. Kwartaal 1 bestaat uit januari, februari en maart met een aangifte in april, de aangifte over kwartaal 2 doe je in juli over april, mei en juni, kwartaal 3 bestaat uit juli, augustus en september met een aangifte in oktober en het laatste kwartaal bestaat uit oktober, november en december. Hier doe je aangifte voor in januari van het nieuwe jaar. Let er op dat je geen facturen meeneemt in de aangifte van de maand waarin je de aangifte moet doen. Deze behoren namelijk tot het nieuwe kwartaal.

Invoeren op betaaldatum in plaats van factuurdatum

Bij de btw-aangifte gebruik je alleen facturen die daadwerkelijk in die periode gemaakt zijn. Het gaat dus niet om de datum dat jij je betaling binnen hebt gekregen, maar de datum waarop je de factuur hebt verzonden. Als je de betaling nog niet binnen hebt kan het dus wel zo zijn dat je de factuur mee moet nemen in je btw-aangifte. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen betaalde en onbetaalde facturen, dus kijk bij de invoer naar de datum waarop je de factuur verstuurd hebt. Zo voorkom je dat je facturen in het verkeerde kwartaal boekt.

Niet op de hoogte zijn van speciale regelingen

Voor sommige zzp’ers zijn er speciale regelingen opgesteld door de Belastingdienst. Denk hierbij aan de kleineondernemersregeling, waardoor je tot eind 2019 in aanmerking kunt komen voor belastingvermindering. In 2020 veranderen de regels, waardoor je als ondernemer vrijgesteld kunt worden van btw als je minder dan €20.000 omzet hebt per jaar. Het valt aan te raden om een boekhouder eens naar je btw administratie te laten kijken. Er is een grote kans dat deze zaken tegen het lijf loopt, waardoor je geld terug kunt krijgen. Door niet op de hoogte te zijn van speciale regelingen kun je aardig wat geld mislopen.

Te laat aangifte doen

Eén maand na afsluiting van het kwartaal dien je btw-aangifte te doen: hier vind je de data. Doe je dit te laat, dan kan je een flinke boete ontvangen. Zorg er ook voor dat eventuele betalingen op tijd binnen zijn bij de Belastingdienst om een boete te voorkomen. Met terugwerkende kracht kan de Belastingdienst je btw laten terugbetalen als je fouten hebt gemaakt in de btw-aangifte. Dit kan voor vervelende situaties zorgen. Probeer altijd voldoende geld apart te zetten op je zakelijke rekening voor dit soort tegenvallers. Een andere optie is een lening aanvragen. Online kun je snel en gemakkelijk een lening aanvragen waardoor je altijd aan je verplichtingen kunt voldoen.

scroll to top