Zakelijk rijden en btw

Voor ondernemers zijn er verschillende voordelige manieren om zakelijk te rijden. Dit kan in je privéauto, door zakelijk een auto te leasen of door een bedrijfsauto te kopen. De btw regels verschillen afhankelijk van de constructie die je kiest. Vaak zien we dat beginnende ondernemers zakelijk rijden in de privéauto. Dit heeft diverse fiscale voordelen.

Zakelijk rijden in privéauto

Als je blijft rijden in de auto die je al had voordat je ondernemer werd, kun je € 0,19 per kilometer aftrekken van de winst voor iedere zakelijke rit die je maakt. Hetzelfde geldt wanneer je een auto huurt voor zakelijke doeleinden. De auto is een privé-aankoop waardoor je de btw van de aanschafprijs niet kunt aftrekken. Wel is het toegestaan om de btw op onderhoud af te trekken en kun je de btw die je betaalt over brandstof aftrekken. Het gaat hierbij wel om het zakelijke gebruik, waardoor het nodig is om een kilometerregistratie bij te houden. Hieruit wordt duidelijk wat op jaarbasis de verhouding is tussen zakelijk en privé. De btw op brandstof kun je alleen terugvorderen als je afrekent met een bankpas, creditcard of tankpas die op naam staat van jouw bedrijf.

Zakelijk auto leasen

Een leaseauto hoort niet tot het vermogen van jouw onderneming omdat de leasemaatschappij eigenaar blijft van de auto. Dit betekent dat deze niet bij jou op de balans staat, maar je betaalt wel iedere maand btw en hebt de verantwoordelijkheid voor de kosten van het gebruik. Verder zijn de regels vergelijkbaar met die van een zakelijke auto die je koopt. Voor privégebruik verreken je de autokosten door middel van bijtelling, waarbij de eerste 500 kilometer is vrijgesteld. De btw die aan jou wordt berekend door de leasemaatschappij kun je vervolgens weer terugkrijgen tijdens de btw aangifte.

Zakelijke auto kopen

Koop je een auto op naam van de zaak? Dan wordt dit bezit door de Belastingdienst opgeteld bij het vermogen van jouw onderneming. Dit wil zeggen dat je de auto opneemt op de balans voor het aankoopbedrag. Vervolgens is het toegestaan om alle kosten die je maakt voor de auto af te trekken van je winst. Je mag maximaal 500 privékilometers rijden met de auto. Zodra je hier boven komt krijg je te maken met de bijtelling. Wat een groot voordeel is aan het kopen van een auto op de zaak is dat je de btw op de aanschafprijs af kunt trekken van de omzetbelasting. Ook hiervoor dien je een kilometerregistratie bij te houden, want voor het privégebruik van de auto dien je terug te betalen. Als dit te ingewikkeld wordt, kun je er ook voor kiezen om achteraf ter correctie een vast percentage btw voor privégebruik te betalen van 1,5 procent of 2,7 procent.

Autoverzekering en btw

Als je een zakelijke auto verzekert, betaal je geen premie voor de autoverzekering over het btw bedrag, maar alleen over de cataloguswaarde minus de btw. Autoverzekeringen vergelijken kan zeker de moeite waard zijn. Over de premie van je autoverzekering betaal je geen btw, maar assurantiebelasting. Deze belasting is in geen enkel geval aftrekbaar. Door autoverzekeringen vergelijken hou je de kosten zo laag mogelijk.