Wat is btw?

Btw is een vorm van belasting. Veel mensen weten niet precies wat het is en daarom leggen we dat hier uit!

Het is een verbruiksbelasting en wordt ook wel omzetbelasting genoemd. De afkorting btw staat voor belasting toegevoegde waarde. Iedereen die een product of dienst koopt, betaalt een prijs waar de btw bij in is gerekend. Het bedrag wat je aan de kassa betaalt, bevat dus al de belasting. De verkoper draagt deze omzetbelasting weer af aan de overheid.

Btw tarieven

Er zijn verschillende tarieven: 0 procent, 9 procent en 21 procent. Welk tarief van toepassing is, hangt af van de producten of diensten die je koopt. Voor meer informatie hierover kun je kijken bij de tarieven.

Verhoging

Het lage btw-tarief is met ingang van 2019 verhoogd van 6% naar 9%. Hierdoor is het dus 3% duurder geworden. Welke producten onder het lage tarief vallen, lees je op de tarieven pagina.

Waarom betalen we btw?

De belasting maakt producten duurder, dus waarom betalen we het nou eigenlijk? De btw is voor de overheid een belangrijke inkomstenbron. Het geld dat de regering met deze belasting verdienen, gebruikt het weer om bijvoorbeeld projecten en subsidies mee te betalen.

Btw bij prijs in

In Nederland is het voor ondernemers en winkeliers verplicht om de btw al bij de prijs in te zetten. Als je in de supermarkt voor een schap staat en je kijkt naar de prijskaartjes van de producten, dan zijn dit de prijzen inclusief btw. In andere landen kan het zijn dat de prijzen exclusief btw op het schapkaartje staan. Als je dan af gaat rekenen, komt er dus nog een extra bedrag aan belasting bij op aan de kassa.

De waarde van BTC Bitcoins en andere cryptocurrency bereken je via de Bitcoin calculator, hier vind je alles rondom Bitcoins en andere cryptocurrency.

2 Replies to “Wat is btw?”

  1. Dumitru Chetroi schreef:

    hello how can i know if i have BTW number?

  2. Gert Idema schreef:

    De overheid loopt dus veel inkomsten mis omdat BTW tarieven niet verrekend worden met de vele producten die mensen kopen via marktplaats of speurders e.a. soortgelijke aanbieders.
    Als ik mensen hierop attent maak dan krijg ik een antwoord welke begint met het woord ” maar”.
    Uit China producten importeren vind ik eng, daar de Chinese grootmacht meer invloed krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.