Nieuwe kleine ondernemersregeling per begin 2020

Nieuwe kleine ondernemersregeling met ingang van 2020

De kleine ondernemersregeling (KOR) biedt een aantal fiscale voordelen voor kleine ondernemers. Per 1 januari 2020 gaat deze regeling echter veranderen. In plaats van de te betalen btw, wordt nu bepaald op basis van de omzet bepaald of een ondernemer aanspraak kan maken op een vrijstelling van btw. Ook de regels rondom het soort onderneming versoepelen.

 

Wat is de kleine ondernemersregeling?

De kleine ondernemersregeling is ingevoerd om kleine ondernemers enigszins tegemoet te komen. Wanneer een ondernemer aan de voorwaarden van de KOR voldoet, hoeft deze minder of geen btw af te dragen aan de Belastingdienst. Bovendien hoeft er dan geen btw meer vermeld te worden op facturen en hoeft er geen aangifte omzetbelasting gedaan te worden. 
De keerzijde hiervan is echter dan een KOR-ondernemer ook geen btw mag aftrekken van aankopen. 

 

De oude KOR-voorwaarden

De oude regels voor de KOR gelden nog in de resterende maanden van 2019. De oude voorwaarden zijn als volgt: 

  • Op jaarbasis betaal je minder dan € 1883 aan belasting, na aftrek van de voorbelasting.
  • Jouw bedrijf is geen rechtspersoon: je bent een eenmanszaak of samenwerking van natuurlijke personen.
  • Jouw bedrijf is gevestigd in Nederland.
  • De administratie van jouw bedrijf is op orde wat betreft de btw óf je hebt hiervoor op tijd een ontheffing aangevraagd.

Als je van deze oude KOR gebruik maakt, dan kom je met ingang van 2020 niet automatisch meer in aanmerking voor een vermindering of vrijstelling van btw. Tevens vervalt de ontheffing van administratieve verplichtingen. Wil je in 2020 gebruik blijven maken van de regeling, dan moet je jouw bedrijf opnieuw aanmelden!

 

Dus wat zijn de nieuwe regels?

De nieuwe voorwaarden voor de kleine ondernemingsregeling gaan vanaf 1 januari 2020 gelden. Deze nieuwe regels zijn als volgt: 

  • Je bent een ondernemer voor de btw.
  • Je bedrijf is in Nederland gevestigd of je hebt hier een vaste inrichting.
  • Jouw onderneming heeft maximaal € 20.000 omzet per kalenderjaar. 

Voor de nieuwe KOR-regeling maakt het dus geen verschil meer of jouw onderneming een rechtspersoon is of niet. Alle ondernemers kunnen deelnemen aan deze nieuwe regeling. 

 

Aanmelden voor de KOR

Voldoe je aan de voorwaarden voor de regeling en wil je gebruikmaken van de voordelen? Dan kun je je hiervoor aanmelden. Het aanmelden voor de kleine ondernemersregeling doe je via een online formulier van de Belastingdienst. Na het invullen ontvang je binnen zes weken een bericht. 
Wil je jouw onderneming juist afmelden? Ook dan gaat via een formulier

 

Duur van de KOR

De KOR is in principe 3 jaar lang geldig, tenzij het in een kalenderjaar voorkomt dat je meer dan € 20.000 aan omzet draait. In dat geval moet je het direct doorgeven aan de Belastingdienst. 
Het is niet mogelijk om voor het verlopen van de 3 jaar de regeling stop te zetten. Ben je van plan om een grote investering te doen waarvoor je graag gebruik wil maken van btw-aftrek? Dan kun je het beste nog even wachten met het aanvragen van de KOR, anders moet je de 3 jaar eerst uitzitten.