Btw terugrekenen: eenvoudig met deze formules

Btw terugrekenen: deze simpele formules heb je nodig

Hoe bereken je de btw uit een bedrag? Misschien denk je dat het antwoord op deze vraag moeilijk is, maar de btw uit een bedrag halen kan met een simpele formule! Wij hebben hier de formules voor btw terugrekenen op een rijtje gezet.

TIP: Natuurlijk kun je voor het btw terugrekenen ook gewoon de btw-calculator gebruiken! Deze calculator staat overigens ook gewoon nu bovenin de pagina. Selecteer hiervoor de ‘inclusief’ btw selectie.

Btw terugrekenen: BTW uit een bedrag halen

Btw uit een bedrag halen, wat houdt dat precies in? Het betekent dat je van een bedrag inclusief btw wil weten hoeveel van dat bedrag de btw is. Ook kun je zo het bedrag exclusief btw berekenen. Stel, een jas is € 50 inclusief btw. Hoeveel van die 50 euro is dan btw? En hoe duur zou het zijn geweest zonder btw? Die vragen kun je beantwoorden met deze btw bereken formules.

21% btw terugrekenen: de formules

Btw terugrekenen bij een bedrag met 21% btw doe je met één van deze twee formules:

  • Btw bedrag= (bedrag incl. btw / 121) x 21
  • Btw bedrag= bedrag incl. btw x (21/121)

Als je het btw bedrag weet, kun je ook van een bedrag inclusief de btw terugrekenen naar bedrag exclusief. De btw bereken formule hiervoor is:

  • Bedrag excl. btw = bedrag incl. btw – btw bedrag

9% btw terugrekenen

Bij het terugrekenen van een bedrag met 9% zien de formules er bijna hetzelfde uit:

  • Btw bedrag= (bedrag incl. btw / 109) x 9
  • Btw bedrag= bedrag incl. btw x (9 / 109)

Daarna kun je het bedrag exclusief btw uitrekenen met deze formule, die hetzelfde is bij 21%:

  • Bedrag excl. btw = bedrag incl. btw – btw bedrag

Of gebruik de btw calculator

Het terugrekenen met deze formules is snel en makkelijk als je gebruik maakt van onze calculator. Schrijf ze ergens op of voeg deze pagina aan je favorieten toe, zodat je de formules altijd snel terug kan vinden.

Als je tijd wil besparen, kun je natuurlijk ook de btw terugrekenen met onze btw calculator. Hierin zijn deze formules al geïntegreerd. Daardoor hoef jij alleen nog maar het bedrag in te vullen!

scroll to top