Btw tarief voor de kapper

Ook als kapper heb je te maken met btw: belasting toegevoegde waarde, ook wel omzetbelasting genoemd. Dit is belasting die je moet afdragen over de producten en diensten die jij levert en uitvoert. Het btw-tarief voor kappers is in principe 9%, het lage btw tarief.

Wat is omzetbelasting?

Omzetbelasting betaal je over de omzet van jouw onderneming. Vaak wordt de btw doorberekend aan de klant. Als dit het geval is, dan moet de btw al bij de prijs die getoond wordt op een schapkaart of prijslijst in zitten. Het mag niet pas bij het afrekenen eraan toegevoegd worden in Nederland.

Btw tarief kapper

De hoogte van het bedrag aan btw dat je af moet dragen, is afhankelijk van de verkoopprijs van de producten/diensten en van het btw-percentage dat op die producten/diensten van toepassing is. Het btw tarief voor een kapper is in principe 9%. Dit geldt voor:

  • Kapperswerkzaamheden, zoals knippen en kleuren.
  • Producten die gebruikt worden bij het behandelen van het haar, zoals shampoo en verf.
  • Haarversieringen, zoals linten en kralen.

Bijzonderheden

De meeste kappersdiensten vallen dus onder het lage btw tarief, maar er is één bijzonderheid waar je als kapper op moet letten. Het aanbrengen van pruiken, toupets en haarextensies valt onder de 9% btw, maar de extensies, toupets en pruiken zelf vallen onder het standaardtarief van 21%.

Losse verkoop valt onder hoog tarief

De losse verkoop van producten in een kapperszaak, zoals haarverzorgingsproducten en haarspeldjes, valt wel onder de 21%.

Meer over de verschillende tarieven, lees je op de pagina over de btw tarieven in Nederland.