BTW zonnebrandcrème en BTW tandpasta toch weer BTW hoog

BTW zonnebrandcrème en BTW tandpasta toch weer BTW hoogBTW zonnebrandcrème en BTW tandpasta toch weer BTW hoog. Het arrest van de Hoge Raad kortgeleden wordt grotendeels ongedaan gemaakt. De definitie van geneesmiddelen voor BTW wordt aangescherpt. Dat heeft Demissionair staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën bekend gemaakt. De BTW tandpasta en zonnebrandcrème zal 21% omzetbelasting gaan bedragen. Als reden geeft de staatssecretaris dat het BTW laag tarief nooit de insteek is geweest voor deze middelen.

De nieuwe regelgeving betreft een extra voorwaarde om voor het verlaagde btw-tarief in aanmerking te komen.
Voor toepassing van het BTW laag tarief dient:
– het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen een vergunning af te geven
– of het Europese Geneesmiddelenbureau een vergunning af te geven
– of het geneesmiddel moet expliciet zijn vrijgesteld

Handelsvergunning geneesmiddel BTW

Voor het verkrijgen van een handelsvergunning geneesmiddel moet de geclaimde genezende werking tegen ziekte bewezen zijn. De hoge raad hanteerde een ruimere omschrijving. Geneesmiddelen vallen onder het BTW laag tarief van 6%. Het oordeel van de Hoge Raad was gebaseerd op pijnvoorkomende werking van de middelen. Concreet moest het gaan om Fluoride in de tandpasta of UVA en UVB filters in zonnecrème.

BTW tandpasta – mislopen belastinginkomsten

De overheid rekende na het arrest op een BTW daling van € 30 miljoen. De staatssecretaris wil dit gat dichten. De uitspraak van de Hoge Raad zorgde ook voor veel verzoeken tot toelating onder BTW laag tarief. Voor meer dan 1.200 producten zijn er aanvragen ter beoordeling ontvangen. Dit blijkt uit de Memorie van Toelichting van Wiebes.

Per 1 januari 2018 moet de nieuwe wetgeving ingaan. De verscherpte regels moeten zorgen tot verlichting van de werkzaamheden van de belastingdienst. Het aantal verzoeken zal door de verscherpte eisen drastisch dalen zo is de verwachting.

Voor geneesmiddelen heeft de nieuwe definitie geen gevolgen. Geneesmiddelen blijven hun status behouden en vallen onder het BTW laag tarief voor geneesmiddelen. Producten die twijfelachtig zijn, vallen in eerste instantie onder het BTW hoog tarief.