0% BTW op Zonnepanelen in Nederland

Vanaf 1 januari 2023 hoeft er geen btw meer betaald te worden over de levering en installatie van zonnepanelen bij woningen in Nederland.

Dit houdt in dat er geen btw meer in rekening wordt gebracht en dat er ook geen btw kan worden teruggevraagd.

Meer informatie over de voorwaarden voor het 0%-tarief kan worden gevonden op de website van de Belastingdienst.

Er zijn ook enkele uitzonderingen waarbij wel 21% btw betaald moet worden:

Toch BTW Betalen bij terug levering

  • Wanneer de factuur vóór 1 januari 2023 is ontvangen
  • Als er geïntegreerde zonnepanelen op een nieuwbouwwoning worden gekocht
  • Als er zonnepanelen met meerdere functies worden gekocht of als de zonnepanelen niet op of bij een woning worden geïnstalleerd.

Met uw zonnepanelen wekt u stroom op. Die stroom gebruikt u meteen voor een deel zelf. Wat u niet gebruikt, levert u terug aan uw energieleverancier. Voor de stroom die u teruglevert, krijgt u een vergoeding waarin btw zit begrepen. Daarom bent u btw-ondernemer. Soms moet u de btw die u van de energieleverancier krijgt aan ons afdragen. Kijk hieronder welke situatie voor u geldt, en wat u moet doen.

Zoals we bij de overheid bekend zijn zijn er wel weer tal van uitzonderingen!

De regelgeving rondom het 0% Tarief

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een 0% btw-tarief voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning, zowel niet-geïntegreerde als geïntegreerde zonnepanelen.

Het 0% tarief is van toepassing op werkzaamheden en goederen die direct noodzakelijk zijn voor het aanbrengen en functioneren van de zonnepanelen.

De voorwaarde is dat de panelen worden geïnstalleerd en geleverd op of bij een woning, zoals een garage, schuur, serre, aan- of uitbouw, vakantiewoning, bedrijf aan huis, tuin of Vereniging van Eigenaren.

De uitzonderingen op het 0% tarief zijn onder andere de levering en installatie van zonnepanelen met meerdere functies, zonnepanelen op bedrijfspanden, openbare gebouwen en gebouwen die worden gebruikt voor activiteiten van algemeen belang, versteviging van het dak voor de installatie van de zonnepanelen, infrezen van bekabeling, levering van een slimme meter, en levering en installatie van een warmtepomp en accupakket.

Hier kan je een handige PDF zien of je nou wel of niet het 0% BTW advies mag rekenen.

Voor geïntegreerde zonnepanelen op nieuwbouwwoningen geldt een uitzondering en geldt het 21% tarief.