Btw op zonnepanelen in Nederland

Btw-op-zonnepanelen-terugvragen.jpeg

De btw op zonnepanelen

Op steeds meer daken in Nederland verschijnen zonnepanelen. Deze duurzame manier van energie opwekken is een goede stap in de richting van een milieuvriendelijkere toekomst. Zonnepanelen kunnen echter nogal een investering zijn. Dit bedrag betaalt zich uiteindelijk terug, maar op het moment zelf heeft u er een groot budget voor nodig. Wat de meeste mensen niet weten, is dat ze waarschijnlijk de btw op de aanschaf en de installatie van de zonnepanelen terug kunnen vragen.

 

Hoog btw-tarief

In Nederland vallen zonnepanelen onder het hoge btw-tarief. Dit betekent dat u 21% btw betaalt voor zonnepanelen. Vaak kunt u dit bedrag terugkrijgen! De kans is namelijk groot dat u door de zonnepanelen stroom teruglevert aan uw energieleverancier. Hierdoor wordt u gezien als btw-ondernemer en daardoor kunt u de btw op de aanschaf en installatie terugvragen.

Waarom krijg je belasting op zonnepanelen terug?

Als u zonnepanelen op uw woning heeft, is het goed mogelijk dat u kan worden gezien als een ondernemer voor de btw. Je bent in principe namelijk een btw-ondernemer als je regelmatig producten of diensten levert in ruil voor een vergoeding.
Heb je zonnepanelen dan is de kans groot dat je op bepaalde dagen meer stroom opwekt dan je gebruikt. Vaak lever jij deze stroom dan terug aan jouw energieleverancier. Hiervoor krijg je een vergoeding. Deze vergoeding is een geldbedrag of het bedrijf verrekent de stroom die u levert over een bepaalde periode met de stroom die u in diezelfde periode gebruikt.

Zonnepanelen btw terugvragen

De kans is dus groot dat je als btw-ondernemer wordt gezien als je zonnepanelen op jouw woning hebt. Hierdoor kunt u de btw op de aanschaf en de installatie van de panelen terugvragen. De btw op zonnepanelen is 21%. Heeft u bijvoorbeeld voor € 6000,- inclusief btw aan panelen geïnstalleerd, dan kunt u al snel tot wel €1260,- aan btw terugkrijgen.

Aanmelden als btw-ondernemer

Je aanmelden als btw-ondernemer doe je via de Belastingdienst. Je moet dan de btw-aangifte invullen om de btw op zonnepanelen terug te vragen. Op deze website vindt u een duidelijk stappenplan voor het terugvragen van btw op zonnepanelen.

Tot wanneer kun je btw terugvragen?

Vanaf december 2018 is de periode waarin u de btw op zonnepanelen terug kan vragen gewijzigd. U moet vanaf dat moment binnen 6 maanden na aanschaf de btw indienen bij de Belastingdienst. De datum van aanschaf is de dag waarop de panelen worden geïnstalleerd of de factuurdatum.

scroll to top