Btw op vliegtickets

Btw op vliegtickets

We zijn eraan gewend dat op vrijwel alle producten belasting zit dat we aan de overheid af moet dragen, in de vorm van btw. Op de producten die we kopen in de supermarkt, op auto’s en ga zo maar door. Nu komt voor de meeste mensen de grote verrassing: op vliegtickets zit namelijk geen btw.

Geen btw op vliegtickets

Vliegtickets vallen dus onder het 0%-tarief. Dit betekent dat er geen btw hoeft worden te betaald. Wel betaalt de klant luchthavenbelasting voor vliegtickets. Dit is een bedrag dat iedere vliegtuigmaatschappij per klant moet betalen aan de luchthavens waar de maatschappij vanaf of naartoe vliegt. Het is dus belasting zodat de klant de luchthaven kan gebruiken. Luchthavenbelasting heeft niets met de overheid te maken, maar is puur een vorm van hoe luchthavens geld verdienen aan alle passagiers. Omdat het woord “belasting” erin zit, is dit nog wel eens verwarrend.

Zakelijk gebruik vliegtickets

Omdat er op vliegtickets geen btw zit, kun je dus ook niets terugvorderen bij de overheid als je de tickets voor zakelijk gebruik aangeschaft hebt. Wel kunnen de kosten voor vliegtickets van de winst afgetrokken worden, zodat over die winst iets minder belasting hoeft te worden betaald. Dit mag alleen als het vliegticket voor zakelijk gebruik is natuurlijk.