Btw op schilderwerk

De btw op schilderwerk

Je hebt een nieuw huis of net een verbouwing achter de rug en nu is het tijd om aan de kleuren en de inrichting te werken. Of misschien ben je toe aan een keer een nieuw kleurtje op de muren om je huis een heel andere uitstraling te geven. Schilderwerk is, net zoals vele andere producten en diensten, iets waarover btw moet worden betaald.
In Nederland gelden verschillende btw-tarieven voor producten en diensten. De btw op schilderwerk in woningen ouder dan 2 jaar  is 9%. In Nederland is dit het lage btw-tarief.

 

Btw op schilderwerk: wat valt er allemaal onder?

De btw op schilderwerk valt dus onder het lage tarief in woningen die ouders zijn dan twee jaar. Hierbij gaat het niet alleen om het schilderen, maar ook om zaken ter voorbereiding van het schilderen. Volgens de website van de Belastingdienst, vallen onder andere de volgende aan schilderen gerelateerde werkzaamheden onder de 9%:

  • Het voorbereiden van het schilderwerk
  • Voorbehandelingen en de gebruikte materialen
  • Het lakverven, vernissen en beitsen
  • Het aanbrengen van een giet- of coatingvloer, waarbij sprake is van het aanbrengen van een verfproduct
  • Het aanbrengen van flakes op trappen en vloeren binnen een verfsysteem

Werkzaamheden die te ver afstaan van het daadwerkelijke schilderwerk, vallen wel onder het hoge btw-tarief van 21%. Denk hierbij aan diensten als het vervangen van ramen en kozijnen en het vochtvrij maken van kelders.

 

Schilder bepaalt de btw

Als klant heb je, naast het betalen ervan, weinig met de btw op schilderwerk te maken. Je hoeft je zelf niet druk te maken over de hoogte van dit tarief, omdat de schilder het juiste btw-tarief kiest voor de uitgevoerde werkzaamheden.
Het btw-percentage dat de schilder rekent, kun je terugvinden op de factuur die je krijgt. Alleen als de schilder zwart werkt, zal hij of zij geen btw berekenen, omdat zij dit dan ook niet afdraagt aan de belastingdienst.
Narekenen of de schilder het btw op de factuur correct berekend heeft, kan je gemakkelijk doen met onze rekentool voor btw berekenen! Deze vind je bovenaan de pagina.