Btw op privégebruik van zakelijke auto

Btw op privégebruik van een auto van de zaak

Als u een auto van de zaak heeft, kan het voorkomen dat u deze ook privé gebruikt. In grote mate of slechts af en toe. Over dit privégebruik moet u dan wel apart btw betalen, omdat dit gebruik niet onder het bedrijf valt. Alles over de btw voor het privégebruik van een zakelijke auto leest u hier.

Zakelijke auto kan belastingvoordeel geven

Bij de aanschaf van een auto kan ervoor gekozen worden om dit voertuig voor de belasting te rekenen tot het vermogen van de zaak. Dit geeft een belastingvoordeel, omdat u dan de btw die bovenop de kosten voor aanschaf, onderhoud en gebruik komt, kan terugvragen bij de belastingdienst. Dit is mogelijk voor het deel dat de auto gebruikt wordt voor de belaste omzet.

Kilometeradministratie bijhouden

Als de auto privé wordt gebruikt door werkgever of werknemers dan valt dit gebruik natuurlijk niet onder zakelijk gebruik. Hiervoor moet apart btw worden betaald. Om dit te kunnen doen, is het nodig dat u weet hoeveel van het gebruik van de auto voor privé was. Een handige manier om dit bij te houden is door een kilometeradministratie bij te houden. Dit wordt ook wel een rittenregistratie genoemd. Het is belangrijk dat deze administratie betrouwbaar is. Er zijn verschillende meetapparaatjes op de markt. Apparaten met het Keurmerk Ritregistratiesystemen zijn officieel geaccepteerd door de Belastingdienst.

Algemeen btw privégebruik van auto

Als u geen hoogte heeft van het aantal kilometers dat de auto voor privé is gebruikt, dan geldt er een algemene berekening. De btw die betaald moet worden voor het privégebruik is dan 2,7% van de catalogusprijs van de auto. Dit is inclusief btw en bpm.

Als u de auto pas voor privégebruik gebruikt 4 jaar nadat de auto voor de zaak in gebruik is genomen, dan is het niet 2,7% maar 1,5%.

Wat is de catalogusprijs?

De catalogusprijs is de nieuwprijs van het voertuig die geldt op de datum dat deel 1 van het kenteken is afgegeven. Deze prijs moet zijn inclusief btw, bpm en accessoires die zijn aangebracht door de fabrikant of importeur voordat deel 1 van het kenteken afgegeven is.