Btw op margegoederen

Btw op margegoederen

Voor margegoederen geldt een bijzondere regeling omtrent de btw. Bij handel in margegoederen hoef je als ondernemer namelijk geen btw te bereken over de verkoopprijs. Je berekent hierbij namelijk btw over de winstmarge.

Wat zijn margegoederen?

Margegoederen zijn goederen die gebruikt zijn en die je ingekocht hebt zonder btw. Onder “gebruikte goederen” verstaat de belastingdienst goederen die de klant opnieuw kan gebruiken, eventueel na reparatie. Goederen die van een particulier gekocht zijn, vallen altijd onder de categorie gebruikte goederen. Ook als ze nog nooit zijn gebruikt.

Btw op winstmarge

Bij margegoederen bereken je btw dus over de winstmarge. Dit is de winst die je maakt met het doorverkopen van een product. Heb je een fiets voor € 50,00 gekocht en verkoop je deze fiets voor € 70,00? Dan is je winstmarge dus 70 – 50 = 20 euro.

Btw voor verkoop van margegoederen berekenen

Je kan van tevoren bepalen hoe groot je winstmarge op een bepaald product moet zijn. Je kunt bijvoorbeeld 70 euro voor de fiets vragen en geen lager bod accepteren. In dat geval kun je vooraf al uitrekenen hoeveel btw je betaalt, namelijk een aantal procent van de winst, dus van die € 20,00.

Btw na de verkoop berekenen

Het komt vaker voor dat je niet de vraagprijs krijgt die jij graag wil, bijvoorbeeld als je met iemand gaat onderhandelen over de prijs. Het is dus gebruikelijker om pas na de verkoop de btw te berekenen, omdat je dan pas weet hoeveel winst je hebt gemaakt met de doorverkoop.

Is de btw aftrekbaar?

Het kan zo zijn dat de klant die jouw product koopt, een ondernemer is die ook btw-plichtig is. Deze klant mag de btw bij de margeregeling niet aftrekken. In dat geval is het dus voordeliger voor die ondernemer als jij de gewone btw-regeling gebruikt. Dan mag de ondernemer die jouw product koopt namelijk wel de btw aftrekken. Je berekent dan gewoon btw over de verkoopprijs.