Btw op benzine en diesel

Btw op benzine en diesel in Nederland

Ook over benzine en diesel heft de overheid btw: belasting toegevoegde waarde. Omdat deze brandstoffen niet als één van de eerste levensbehoeften worden gezien, is de btw op benzine en diesel het hoge tarief, namelijk 21%.

Hoog btw-tarief

De btw op benzine en diesel is 21%. In Nederland is dit het standaardtarief, ook wel het hoge tarief genoemd. Dit tarief geldt op de meeste producten.
Net zoals bij alle andere producten met btw, is de btw op benzine en diesel al bij de prijs in verwerkt. Zo kom je bij het afrekenen aan de kassa niet voor verrassingen te staan!

Niet alleen btw op brandstof

Op benzine en diesel heft de overheid echter niet alleen maar belasting toegevoegde waarde. De prijs van deze brandstoffen is zelfs voor het grootste deel opgebouwd uit belastingen die door de overheid zijn ingesteld. De andere belastingen die op diesel en benzine zitten, zijn accijns en voorraadheffing.

Meer over brandstofaccijns

Op accijnsaangifte.nl vind je meer informatie over wat accijns is, waarom we dat over sommige producten moeten betalen en hoe hoog de accijns op brandstof is!