Btw op alcoholische dranken en etenswaren
Ook over alcoholische dranken betaal je btw, zowel in het restaurant als wanneer je het in de supermarkt koopt. De btw op alcoholische dranken is in de meeste gevallen 21%, dit is het hoge btw-tarief.
Btw op alcoholische dranken
Voor de meeste alcoholhoudende dranken geldt is het btw percentage 21%. In Nederland is dit het hoge btw-tarief. Het gaat hierbij om de volgende alcoholische drankjes:
- Bieren met een alcoholpercentage van meer dan 0,5%.
- Overige dranken met een alcoholpercentage van meer dan 1,2%.
- Ook samengestelde alcoholische dranken vallen onder het hoge tarief. Denk hierbij aan mixdrankjes, kruidenwijn, boerenjongens, e.d.
Voor bieren met minder dan 0,5% alcohol en andere dranken met minder dan 1,2% alcohol geldt het lage btw-tarief. Dit is 9%.
Btw op etenswaren met alcohol
Drank is niet het enige waar alcohol in kan zitten. Het kan ook zitten in etenswaren, zoals bonbons en tiramisu. Hoe zit het met de btw op die alcoholhoudende producten? Volgens de Belastingdienst vallen etenswaren die alcohol bevatten onder het lage btw-tarief van 9%.
Ook essences die alcoholhoudend zijn en bestemd zijn voor het bereiden van eten en drinken, vallen onder het lage tarief.
Naast btw op alcoholische dranken, ook accijns
Btw is niet de enige belasting die over alcohol wordt geheven. Op alcoholische dranken zit namelijk ook nog accijns. Deze extra belasting is ervoor bedoeld om de regering meer inkomsten te geven en om het gebruik van het product te remmen, bijvoorbeeld omdat het schadelijk is voor de gezondheid.
Meer over de accijns op alcoholproducten, wat accijns is en waarom we dat moeten betalen, lees je op de site over accijns.