Btw op tandpasta en zonnebrandcrème

U kunt weer wat voordeliger zonnen en poetsen dankzij de Hoge Raad uitspraak van november 2016.

De Hoge Raad geoordeeld dat zonnebrandcrèmes met UVA- en UVB-filter en fluoride houdende tandpastas zijn aan te merken als geneesmiddelen. Denk hierbij ook aan herstellende producten voor geïrriteerd tandvlees.

Het verlaagde btw-tarief van 6% is van toepassing op geneesmiddelen. De procedure werd door PWC gevoerd en is van belang voor drogisterijen en andere partijen die genoemde artikelen verkopen.

De Hoge Raad bevestigt dat het begrip geneesmiddel ruim moet worden uitgelegd. De Hoge Raad heeft de samengevat de volgende overwegingen.

  • Wordt het product als geneesmiddel gepresenteerd
  • is het behulpzaam of kan het dat zijn bij het voorkomen van ziekte, gebreken en pijn
  • er een aanduiding geneesmiddel op de verpakking aan de ‘gemiddelde’ consument wordt duidelijk gemaakt,

Dan kwalificeren de producten als geneesmiddel en zijn derhalve belast met 6% btw.

De volledige uitspraak lees je hier: Hoge Raad, 11 november 2016, nr. 15/03118, ECLI:NL:HR:2016:2560

Voor u als btw ondernemer in de drogisterij of handel is dit een relevante uitspraak.
U kunt de btw tarieven van de bewuste artikelen verlagen van 21% naar 6% btw tandpasta.
Let u er wel op dat u exact aan de voorwaarden voldoet.

Bezwaar btw tandpasta aangiftes

btw tandpastaWij adviseren u om nog bezwaar te maken tegen uw eigen btw aangifte(s) over de afgelopen periodes. U kunt dan nog verzoeken, onder opgaaf van specificatie, om een teruggave van btw. Als u te laat bent kunt u verzoeken of de inspecteur toch een tegemoet koming wil doen. Rekent u wel door of de kosten van dit onderzoek opwegen tegen de verwachte opbrengst of belastingteruggave.

Wij verwachten dat de meeste retailers de “belastingkorting” op btw tandpasta zullen doorgeven aan hun klanten. AS Watson heeft dat destijds al bevestigd. Gezien de scherpe prijsverhouding zal dit een welkome “korting” zijn om aan de klant te presenteren. Diverse ketens hebben sinds 2010 bezwaar gemaakt. Het zou hierbij gaan om een nu terug te krijgen bedrag van ongeveer € 1,4 miljoen euro btw tandpasta en zonnebrand.