BTW betalen bij handel met het Verenigd Koninkrijk

In de nasleep van de Brexit heeft de handel tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk nieuwe uitdagingen met zich meegebracht, waaronder de wijzigingen in de BTW-regels. Het VK bestaat uit vier belangrijke regio’s: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland, die elk hun eigen kenmerken hebben met betrekking tot BTW. Het is van essentieel belang dat ondernemers die betrokken zijn bij de handel met het VK op de hoogte zijn van deze regels om mogelijke vertragingen en kosten te voorkomen.

In dit artikel zullen we een beknopt overzicht geven van de BTW-regels die van toepassing zijn op de handel met het Verenigd Koninkrijk, waarbij we specifiek ingaan op zaken zoals leveringen, invoer, BTW-registratie en diensten. Houd er rekening mee dat BTW-wetgeving voortdurend evolueert, dus het is raadzaam om altijd de meest recente informatie te raadplegen en professioneel advies in te winnen indien nodig.

BTW betalen bij handel met het Verenigd Koninkrijk? BTW regels voor handel met Schotland, Engeland, Wales en Noord-Ierland. In dit overzicht een knopt overzicht van de BTW-regels die van toepassing zijn:

  1. Na de Brexit: Sinds het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie heeft verlaten, gelden er nieuwe BTW-regels voor de handel tussen de EU-lidstaten en het VK.
  2. Leveringen aan het VK: Als je goederen levert aan klanten in het VK, wordt dit beschouwd als een export en is het vrijgesteld van BTW. Je dient echter wel aan te tonen dat de goederen daadwerkelijk het VK hebben verlaten.
  3. Invoer vanuit het VK: Als je goederen invoert uit het VK, moet je BTW betalen over de waarde van de goederen bij de douane. Deze BTW kan worden voldaan bij de aangifte van de invoer.
  4. Britse BTW-registratie: Als je als ondernemer regelmatig goederen levert aan het VK, kun je ervoor kiezen om je vrijwillig te registreren voor BTW-doeleinden in het VK. Dit kan voordelig zijn als je veel BTW zou moeten betalen bij de invoer van goederen.
  5. Diensten aan het VK: Voor diensten die je levert aan klanten in het VK, gelden andere regels. Over het algemeen geldt dat als de dienst wordt geleverd aan een zakelijke klant, de BTW wordt verlegd naar de ontvanger van de dienst. Als de dienst wordt geleverd aan een particuliere klant, is de plaats van dienst bepalend voor de BTW-heffing.
  6. BTW-teruggave: Als je als Nederlandse ondernemer BTW hebt betaald in het VK, bijvoorbeeld bij de invoer van goederen, kun je onder bepaalde voorwaarden deze BTW terugvragen. Dit kan via een elektronisch portaal of door het indienen van een verzoek.

Het is belangrijk om op te merken dat BTW-wetgeving complex kan zijn en onderhevig is aan veranderingen. Het is daarom altijd verstandig om de actuele regelgeving te raadplegen en indien nodig professioneel advies in te winnen, bijvoorbeeld bij een belastingadviseur of de belastingdienst, of via de Kamer van Koophandel ((Zo werken btw regels bij handel met het VK, KVK.nl))

Samenvattend de belangrijkste punten wat betreft BTW regels wanneer je handelt met het VK

Na de Brexit zijn nieuwe BTW-regels van kracht geworden voor handel met het Verenigd Koninkrijk (VK), waaronder Schotland, Engeland, Wales en Noord-Ierland. Bij deze handel zijn er drie belangrijke zaken waarop je moet letten.

Ten eerste vereisen export- en importprocedures nauwkeurigheid en naleving. Bij leveringen aan het VK moet je bewijzen dat de goederen het land hebben verlaten, terwijl bij invoer BTW betaald moet worden over de waarde van de goederen bij de douane. Het is cruciaal om op de hoogte te zijn van de vereiste documentatie en te voldoen aan de douanevereisten.

Ten tweede kan vrijwillige BTW-registratie in het VK voordelig zijn bij regelmatige handel met het land. Dit stelt je in staat BTW te verleggen naar klanten in het VK en kan helpen extra kosten bij de invoer te vermijden. Het is echter essentieel om de BTW-registratievereisten en -procedures in het VK goed te begrijpen alvorens stappen te ondernemen.

Tot slot zijn er specifieke BTW-regels voor diensten die aan het VK worden geleverd. BTW wordt verlegd naar ontvangers van zakelijke diensten, terwijl de plaats van dienst bepalend is bij diensten aan particuliere klanten. Het is van groot belang om de juiste BTW-behandeling voor jouw specifieke diensten te bepalen om te voldoen aan de wetgeving.

Zorgvuldigheid, kennis van de BTW-regels en het volgen van de geldende procedures zijn belangrijk bij handel met het VK. Door deze belangrijke aspecten in acht te nemen, kun je vertragingen en onvoorziene kosten voorkomen.