BTW berekenen bij "moeiende holding"

BTW berekenen bij een holding is niet altijd eenduidig. De vraag of en hoeveel BTW aftrek er mag worden berekend is belangrijk en in veel gevallen van financieel belang.

Het Europese Hof van Justitie heeft op 16 juli 2015 (http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?docid=165920&doclang=NL) besloten over het recht op btw-aftrek van een holding, wanneer zij kosten maakt voor de aankoop van een deelneming (ook wel dochterbedrijf). Aangezien de belastingdienst in Nederland zich veelal strikt opstelt en de BTW aftrek niet (of maar gedeeltelijk) toestaat bij het BTW berekenen, kan er op grond van deze uitspraak bezwaar worden gemaakt. Daarmee kan er meer BTW in aftrek worden gebracht.

BTW Berekenen moeiende holding

Deze uitspraak over BTW berekenen speelt in het bijzonder bij btw aftrek van een “moeiende holding”.
De uitspraak gaat specifiek over de BTW aftrek op kosten in verband met de aankoop van aandelen.
Maar mogelijk kan deze uitspraak ook bij andere situaties voordeel opleveren bij BTW berekenen.
Denk hierbij aan verkoop van deelnemingen en daarmee samenhangende kosten. De praktijk zal moeten uitwijzen of en in hoeverre de belastingdienst daar in mee zal gaan.

De uitspraak van het Hof geeft een holding niet altijd een volledig recht op btw-aftrek van (financierings-)kosten voor de aankoop van deelnemingen. Elke situatie zal naar exacte feiten en omstandigheden moeten worden beoordeeld.

Als richtinggevend zijn er volgens ons 4 situaties voor holdings (die niet zijn opgenomen in een fiscale eenheid voor de btw).
1. De holding houdt aandelen in deelnemingen waaraan zijn volledig btw belasten diensten verricht (denk aan managementdiensten).
De holding heeft dan voor BTW berekenen in principe volledig recht op BTW aftrek.

2. De holding houdt aandelen in deelnemingen waaraan zijn gedeeltelijk met btw belaste activiteiten verricht. (Denk aan belaste management activiteiten en onbelaste activiteiten als financiering en kredietverlening).
De holding dient naar rato van haar activiteiten aftrek van de BTW te berekenen.

3. De holding houdt aandelen in deelnemingen waarbij niet aan alle deelnemingen belaste activiteiten worden verricht (Bijv. bij deelneming 1 wel management fee en andere geen activiteiten of fee).
De BTW aftrek wordt berekend naar rato van de belaste activiteiten. BTW Berekenen is per individuele situatie noodzakelijk.

4. Zuivere holding, waarbij er alleen aandelen worden gehouden en geen activiteiten worden verricht.
Er bestaat geen recht op BTW aftrek.

Aangezien elke situatie anders is, is het BTW berekenen per situatie sterk te adviseren. Heeft u vragen, neem gerust contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.