BTW Aangifte doen

Als je voor de eerste keer BTW aangifte gaat doen dan moet je dat doen op basis van de instructies die je krijgt na het aanvragen van een BTW identificatienummer. Dit nummer krijg je na aanmelding bij de KVK.

NL123456789B01

Het format van een BTW Nummer in Nederland

Je krijgt dan namelijk een brief van de belastingdienst hoe en wanneer je precies aangifte moet doen. Meestal gaat dit overigens digitaal.

Digitaal aangifte doen als ondernemer

Er zijn meerdere manieren op een aangifte te doen:

Het is belangrijk om direct op te merken dat een BTW aangifte niet voor iedere ondernemer gelijk is, sommige bedrijven doen het per maand, sommige per kwartaal en sommige per jaar. Dit is verschillend. Meestal is dit echter per kwartaal. Dit kan je ook vinden in de communicatie van de belastingdienst.

Op tijd aangifte doen

Het is belangrijk om op tijd aangifte van BTW te doen, hiervoor heeft de belastingdienst een APP ontwikkeld die je hierbij kan helpen. Deze app heet BTW alert. Zo voorkom je boetes, als je hier te laat mee begint kan je bijvoorbeeld tegen problemen met DigiD authenticatie of eHerkenning lopen. Deze diensten zijn niet altijd snel en daardoor moet je tijdig bij zijn om boetes en problemen te voorkomen.

Maar wat moet er nou in de BTW aangifte staan

Als je de BTW aangifte gaat invullen geef je de BTW op die je aan leveranciers hebt betaald. Ook als BTW naar jouw onderneming verlegt is dan moet je dit aangeven in de aangifte. Vervolgens kan je direct zien wat je moet betalen of terugkrijgt op basis van de ingevulde gegevens.

Kasstelsel vs Factuurstelsel

Lever je vooral aan particulieren? Dan is het kasstelsel de juiste keuze. Lever je aan ondernemers en rechtspersonen? Dan gebruik je het factuurstelsel.

BTW tarieven in de aangifte

Belangrijk: Zorg dat je je goed inleest in de verschillende BTW tarieven. Wanneer geldt de 9%, de 21% en wanneer moet je de 0% gebruiken. Ook zijn er sommige activiteiten vrijgesteld van BTW. Bekijk deze hier.

Btw-aftrek als voorbelasting

Als je uitgaven doet voor jouw onderneming, mag je de btw hierover aftrekken. Dit wordt aftrekken als voorbelasting genoemd. Dit doe je ook op de BTW aangifte. Hier kan je de voorwaarden lezen voor voorbelasting.

BTW van Privé gebruik

Deze moet u bij de laatste BTW aangifte van het kaar toevoegen, bijvoorbeeld BTW op een auto van de zaak, gas, water en elektra en/of bedrijfsgoederen.n

Volledige BTW Aangifte berekenen

Vanzelfsprekend gaat een volledige BTW aangifte berekenen niet zo heel makkelijk. Toch kan je met onderstaande calculator wel ver komen.

Wil je overigens nooit meer zelf BTW hoeven te berekenen? Overweeg dan een boekhoudprogramma die al dit werk uit handen neemt.

Twee kolommen
Verticaal
Horizontaal

BTW Aangifte Berekenen

BTW Tarieven

"{{getWooProductName}}" is toegevoegd aan je winkelwagen

Your service request has been completed!

We have sent your request information to your email.
Issued on: {{ $store.getters.getIssuedOn }}
Betaalmethode: {{ $store.getters.getPaymentType }}
{{ item.title }}: {{ item.value }}

Omzet onder de 20.000? #Kleineondernemersregeling!

BTW hoeft niet berekend te worden en niet doorberekend te worden als je onder de 20.000 zit qua omzet en je deel uitmaakt van de KOR regeling. Hier moet je natuurlijk wel aan wat voorwaarden voldoen. Lees hier over de KOR regeling. Begin hier wel tijdig aan! Dus ga niet op het laatste moment dit traject starten.