BTW Tarieven

De btw-tarieven in Nederland

Iedereen heeft er wel mee te maken: omzetbelasting, ook wel btw genoemd. Over bijna alle producten betaalt de consument btw, dat de ondernemer daarna weer aan de overheid afdraagt. Vaak heb je dit als consument niet door, omdat de vermelde prijs altijd inclusief btw moet zijn.

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende tarieven, ook wel btw-percentages genoemd, en welke producten onder welk btw tarief vallen. De btw ofwel omzetbelasting berekenen kan makkelijk en snel met de btw rekenmachine op de homepage!

In Nederland hebben we 3 tarieven. Het algemene tarief is het percentage van 21. Elk jaar worden de btw tarieven opnieuw vastgesteld voor het komende jaar.

Het algemene btw-tarief van 21%

Het hoogste percentage aan btw is 21%. De meeste producten vallen hier onder, vandaar dat een lijst hiervoor te lang zou worden. Als een product niet onder het 21%-tarief valt, dan valt het onder de 9% of 0% btw.

Laag btw-tarief

Het lage btw-tarief is 9%. Dit lage btw-tarief geldt voor de volgende producten:

Voedingsmiddelen met 9% btw

 • Eetwaren
  Dit geldt ook voor snoepgoed, zoals kauwgom
 • Alle soorten ijsjes die alcohol bevatten en die als consumptie-ijs worden verkocht
 • Algen die voor menselijke consumptie zijn bestemd
 • Dranken (niet-alcoholhoudend)
 • Ingrediënten voor de bereiding van eetwaren en drinkwaren
 • Voedingspreparaten en voedingssupplementen

Water met 9% btw

 • leidingwater
 • gedestilleerd water
 • gesteriliseerd of gedemineraliseerd water voor voeding
 • warm water
 • oppervlaktewater en regenwater dat gebruikt wordt voor niet-consumptieve doeleinden, zoals voor spoelwerkzaamheden en het beregenen van gewassen

Agrarische goederen met 9% btw

 • Granen en peulvruchten die niet voor menselijke consumptie bestemd zijn
 • Pootgoed voor de teelt van groenten en fruit
 • Vee en slachtafval
 • Ruwe, onbewerkte suikerbieten en beetwortelplanten die worden gebruikt voor de teelt van suikerbieten
 • Zaden, rondhout, stro, veevoer, vlas, ruwe en ongewassen wol, sierteeltproducten

Geneesmiddelen en hulpmiddelen met 9% btw

Geneesmiddelen en hulpmiddelen vallen onder het 9%-tarief. Hier enkele uitzonderingen en regels.

Kunst, Antiek en Boeken met 9% btw

Hier zijn ook weer veel uitzonderingen en regeltjes, hier zie je ze voor Kunst en hier voor boeken.

0% Btw-tarief

Het 0%-btw tarief geldt voor de internationale handel. Hierbij moet het wel gaan om de export van goederen naar een land dat niet bij de Europese Unie hoort. Soms geldt dit ook voor goederen en diensten die binnen de EU aan elkaar geleverd worden. En in een aantal gevallen voor de visserij en de bevoorrading van zeeschepen.

Vrijstelling van btw

Als laatste zijn er nog enkele goederen en diensten waarvoor een vrijstelling van de btw geldt. Hierbij mag een ondernemer geen btw rekenen aan de klant. Het gaat om de volgende goederen en diensten: kansspelen, kantines, jeugd- en jongerenwerk, gezondheidszorg, fondsenwervende activiteiten, financiële diensten en verzekeringen, componisten, schrijvers, cartoonisten, journalisten, collectieve belangenbehartiging, beleggingsgoud, begrafenisondernemers, kinderopvang, levering roerende bedrijfsmiddelen, lezingen, excursies, rondleidingen, onderwijs, onroerende zaken, postdiensten, radio, televisie, sociaal-culturele instellingen, sociale samenwerkingsverbanden, sportorganisaties en sportclubs.

Bedrag exclusief btw berekenen

Heeft u een bedrag, maar wilt u dit bedrag excl. btw weten? Ook hiervoor kunt u de calculator gebruiken. U vult het bedrag in en het aantal % btw en de calculator geeft u de prijs exclusief btw en het bedrag aan btw!

2 Replies to “Btw tarieven”

 1. Leon Palmen schreef:

  Dus een onderwijsactiviteit is belastingvrij?

  1. Calculator schreef:

   Onderwijs wordt inderdaad niet belast met btw. Dit geldt voor allerlei soorten onderwijs, van de basisschool tot de universiteit. Zelfs als een individu, zoals een zelfstandige ondernemer, les geeft, hoeven ze geen btw te vragen aan hun studenten en hoeven ze ook geen btw-aangifte te doen over het geld dat ze verdienen met lesgeven.

   Maar hierbij geldt wel dat het onderwijs moet vallen onder bepaalde categorieën, zoals door de overheid geregeld onderwijs, algemeen vormend onderwijs, beroepsonderwijs, kunstonderwijs en bepaalde soorten bijlessen, toets- of examenvoorbereidingen en examenafnames. Ook als er spullen of diensten nodig zijn die essentieel zijn voor het onderwijs, zoals schoolboeken voor leerlingen, vallen deze onder de vrijstelling van btw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.